Alte detalii
La "Al Melook Sweets", restaurant-cofetarie cu specific oriental aveti parte de o frumoasa calatorie in lumea gusturilor si mirodeniilor specifice arabesti, cu preparate traditionale din legume si carne, dulciuri rafinate alaturi de narghilea, cafea si ceaiuri oferite musafirilor cu dragoste.
Mai mult decat in orice alt loc din Orientul Mijlociu, in Siria veti fi coplesiti de ospitalitatea araba.
"Ahlan wa sahlan" este o fraza pe care o veti auzi des si inseamna "Sunteti bine veniti". Cel mai adesea, aceasta fraza va fi acompaniata de o ceasca de cafea traditionala araba sau un pahar de ceai, sau poate chiar de invitatia de a cina alaturi de familie.
Deseori numita si leaganul civilizatiilor, locul unde au fost inventate primele alfabete, Siria este considerata a fi una dintre cele mai frumoase si interesante destinatii din lume. Este o societate traditionala, cu o indelungata istorie culturala, cu accentul pus pe familie, religie, educatie, disciplina si respect.
Sirienii sunt extrem de prietenosi si de ospitalieri. Sirianul poarta in constiinta sa esenta civilizatiei si mesajul sau de pace, dreptate si iubire. Cu peste 5000 de ani in urma, zeul Baal a scris in scrisoarea sa adresata poporului Sirian:
«Rupe-ti sabia
Ia sapa si urmeaza-ma
Sa plantam pacea si iubirea in inima pamantului »
Bucataria siriana este una dintre cele mai savuroase, apreciate si cautate bucatarii arabesti; este bogata in ingrediente pitoresti ce variaza in functie de regiune, cuprinde elemente mediteraneene, mai ales grecesti, asiatice, dar si tucesti si frantuzesti. Are zeci de aperitive, are un mix echilibrat intre legume si carne, are specific vegetarian, ceea ce o face sa fie si sanatoasa. E o mancare plina de culoare, bogata in condimente si miresme si poate rivaliza cu orice bucatarie internationala prin originalitatea si gustul sau.
Preparatele siriene prin aroma si gustul lor special iti induc acel sentiment de bunastare fizica si spirituala care te fac sa revii cu drag in aceste locuri.
Termenii de referinta ale acestei bucatarii sunt cuscus, carnea de miel, naut,vinetele, maslinele, curmalele, rodii, lamai, fistic, apa parfumata (de portocale si de trandafir), carbunele si ceaiul de menta. De obicei, cafeaua este tare si dulce. Mirodeniile sunt esenta bucatariei arabe, de la scortisoara si cuisoare, pana la piper negru, sofran, chimen, nucsoara sau seminte de anason.
Painea este prezenta la fiecare masa, fie simpla, fie in salate sau alte preparate. Regulile nescrise ale lumii arabe spun ca daca cineva observa pe strada o bucata de paine, trebuie sa o ridice si sa o puna intr-un loc unde nu poate fi calcata de nimeni. Masa traditionala in Orientul Apropiat incepe cu mezze, adica un ansamblu de aperitive calde si reci. Mezze nu este un fel de mancare, ci diferite sortimente de salate preparate din grau, naut, legume si foarte putina carne, tahina (un sos alb si picant), ful (fasole traditionala), torshy (muraturi picante), friptura din carne de pui, vita sau miel, dar si diverse preparate din fructe de mare (calamari, creveti); este servit intotdeauna la inceputul mesei, constand in mai multe boluri cu diferite mici tipuri de mancare sau de salate, menite a familiariza un necunoscator cu aromele bucatariei siriene; se spune chiar ca gratie mezze-urilor bucataria araba a devenit cunoscuta si iubita pe plan mondial; Cateodata cu ajutorul lor se poate compune un intreg meniu. Printre cele mai populare aperitive se numara: babaganush ,kubeh naie (carne cruda de vita, grau macinat), falafel (chiftelute din soia si susan),magdus (vinete umpute), mutabal, labne, fatush,humus sau homos (pasta de naut) , tabule ( o salata facuta din patrunjel tocat si rosii).
Amatorii de meniuri usoare, care prefera sortimentele vegetariene sau cu foarte putina carne, pot alege preparate din naut, ulei de masline si sos de susan, vinete orientale etc. Specific arabesc este meniul precum: kebab, shaorma, sharhat de vita sau pui, ras as fur, sambusek cu spanac sau branza, frigarui, mix grill si kube - carne de vita preparata la gratar sau in cuptor (carnea se amesteca cu grau macinat, muguri de pin si condimente, deasupra se toarna iaurt). Supa de linte, sarmalele (yalangi) sunt des intalnite in Siria. Un adevarat deliciu il constituie dulciurile traditionale -knafe - (baclava cu fistic, nuca, asmalie, mabrume, mamul, namora, bacaj), dulciurile delicioase insiropate, fistic si alte delicatese. Bucataria araba stie sa satisfaca aproape toate gusturile. Daca va plac mancarurile exotice, sau va place sa experimentati ceva nou, descoperiti si savurati retete culinare arabesti specifice bucatariei siriene.
Va asteptam cu drag!
Scrie parerea ta